Record de temperatură în Siberia, deasupra Cercului Polar! Au fost 38 de grade!

de: Elena
22 06. 2020, 13:16
Veşti proaste de la meteorogi! După ploi, căldura loveşte din plin. Va fi alertă de caniculă!

În timp ce în România, luna iulie arată ca una de toamnă adevărată, cu temperaturi scăzute şi ploi, la Cercul Polar lumea fierbe!  Temperatura în orașul Verkhoyansk din Siberia, situat deasupra Cercului Polar, a ajuns sâmbătă la 38 de grade Celsius.

Dacă măsurătoarea va fi confirmată oficial, va fi depășit vechiul record de 37,3 grade, care datează din 1988, scrie site-ul Weather.com. Temperaturile în orașul Verkhoyansk sunt înregistrate din 1885.

Cea mai mare temperatură înregistrată la Cercul Polar

Media maximelor pentru luna iunie în Verkhoyansk este de 20 de grade Celsius. Dacă temperatura măsurată sâmbătă, de 38 de grade, va fi confirmată, va fi cea mai mare temperatură înregistrată la nord de Cercul Polar, potrivit meteorologului Etienne Kapikian, de la Meteo France, citat de Weather.com.

Ca să scape de căldură, copiii au făcut baie în lacul de lângă oraș, un lac care iarna este complet înghețat. Cea mai joasă temperatură înregistrată înVerkhoyansk este de -67,8 grade Celsius, pe 5 februarie 1892.

Această diferență de peste 100 de grade Celsius între minima și maxima istorice face ca orașul Verkhoyansk să fie locul cu cea mai mare diferență de temperatură de pe Glob, mai scrie Weather.com.  Verkhoyansk este situat cu 10 kilometri deasupra Cercului Polar.

România, sub cod portocaliu de vreme rea

Meteorogii au emis un nou cod portocaliu de vreme rea, avertizare ce cuprinde aproape toată ţara!  ”Luna iunie este, prin excepție, cea mai ploioasă lună a verii și a anului în țara noastră. Într-adevăr, depășim media anuală a perioadei 1981 – 2010 cu 13 l/mp și ne situăm cu 6 l mai puțin față de media înregistrată în iunie 2019. Însă aceasta este situația până ieri dimineață, la ora 6.00. Cu siguranță această cantitate medie, până la finele lunii, va putea depăși o medie de peste 100 l/mp, astfel încât luna iunie a acestui an să se alăture seriei lunilor cu cantități ce depășesc în mod obișnuit, în țara noastră, aceste valori și anume 19 ani până în prezent și cu siguranță nici această lună nu va face excepție”, a declarat Elena Mateescu, director ANM.